megosztás

A hatékony munka titkai

Leleményes megoldásokkal rengeteg időt, munkát és energiát takaríthatsz meg főzéskor.

1-3-1-sustainable-cooking-zdravevarenivpare-original

GŐZBEN FŐZÉS

A hal, hús vagy zöldség gőzben történő puhítása egészséges eljárás, és alig igényel vizet. Az edény aljára egy kevés vizet töltünk – kb. 1 cm vastagságban –, a főznivalót megfelelő méretű párolóbetétre helyezzük, és fedővel letakarjuk. Ne gőzöld azonban túl sokáig az ételt, hogy ropogós maradjon, és ne oldódjanak ki belőle a vitaminok.

1-preview-original

TÖBB FÉR A FAZÉKBA

Főzőbetét használatával egyszerre többféle ételt főzhetsz a fazékban. Így gyorsabb és olcsóbb a főzés, és nincs szükség annyi edényre.

2-preview-original

FORRALÁS VÍZFORRALÓBAN

Rizs, tészta, gabonafélék és zöldségek főzéséhez érdemes vízforralóban felforralni a vizet – mégpedig csak a szükséges mennyiséget. Ez a vízmelegítés leggyorsabb és leghatékonyabb módja – hacsak nincs indukciós főzőlapod.

3-preview-original

FELOLVASZTÁS

Nem a legjobb megoldás folyó víz alatt felolvasztani a fagyasztott ételt. Inkább vedd ki a fagyasztóból a tervezett felhasználás előtti este, és tányéron vagy tálcán helyezd a hűtőszekrénybe. Így ahelyett, hogy külön energiát pazarolnál a felolvasztásra, hasznosítod a hűtőben az étel fagyosságát.

4-preview-original

A GYÜMÖLCS- ÉS ZÖLDSÉGMOSÓ VÍZ HASZNOSÍTÁSA

A gyümölcs, zöldség, frissen kiásott burgonya mosóvizét ne öntsd ki: hagyd állni, és használd fel virágöntözésre. A virágok nem annyira finnyásak, mint mi.

Ezeket is kedvelheted:

Mosogatás

Mivel mosogatni gyakran kell, érdemes megkeresni a lehető legtakarékosabb megoldást.
Tovább

5-preview-original

MOSOGATÁS

Folyó víz alatt mosogatni víz- és pénzpazarlás. Tudtad, hogy így akár 120 liter vizet is elhasználhatsz egyetlen mosogatáskor? Ezzel szemben ha a mosogatómedencébe engedett vízben mosogatsz, legfeljebb 49 liter vizet használsz, a mosogatógép pedig mindössze 10 litert! Mosogatógépből persze energiatakarékos, A++ vagy A+ osztályú modellt érdemes vásárolni.

Termékek

megosztás

Friss élelmiszer

Tovább

Főzés

A főzés kikapcsolódásnak sem utolsó, de néha feleslegesen energiaigényes.

Tovább

A TAMASKÓ CSALÁD NEM PAZAROL TÖBB ENERGIÁT

A Tamaskó család megunta a pazarlást. Energiatakarékossággal kezdték, de most már majdnem mindennel takarékoskodnak.

A teljes történet