megosztás

Menta és bazsalikom

plant.jpg

Vetés

A magokat márciusban-áprilisban szórjuk a fűszernövényföldbe, és vékony réteg földdel meghintjük. Világos, lehetőleg 18–20 °C-os helyre tesszük, hogy a palánták ne nyúljanak meg túlságosan. A magokat márciusban-áprilisban szórjuk a fűszernövényföldbe, és vékony réteg földdel meghintjük. Világos, lehetőleg 18–20 °C-os helyre tesszük, hogy a palánták ne nyúljanak meg túlságosan.

care.jpg

Átültetés és gondozás

A kibújt magoncokat azonnal egyeljük, hogy legyen helyük a gyors növekedésre. Az első pár valódi levél megjelenése után pedig kikerülhetnek a nagyobb ládákba. A napos helyet kedvelik, a déli tűző napsütés azonban nem tesz jót nekik. A vízigényesebb fűszernövények közé tartoznak, de nincs szükségük sok trágyára.

harvest.jpg

Növekedés és szedés

Gyorsan és buján nőnek, ha biztosítjuk ehhez a feltételeket. Szezonban így bármikor keverhetünk egy kellemesen hűsítő mojitót vagy bazsalikomos limonádét, vagy összeüthetünk egy kis friss pestót. A menta és a bazsalikom megfelelő körülmények esetén meglehetősen igénytelen. Szedni lehetőleg a zsenge leveleket kell, hogy a növény ne virágozzon fel, bár sokat ez sem számít. A bazsalikomot csipkedjük le, hogy bokrosodjon.

Tippek

  • Délre néző erkélyen a mentát és a bazsalikomot magasabb növények mögé helyezzük, vagy fedjük el a tűző nap elől.
  • Trágyára nemigen van szükségük, de biztosan nem vetnek meg egy kis vermikomposztot.

Recept

4-3-1mata-bazalka-recept-original

Frissítő mentás ital nyárra:

Egyszerű, és tökéletesen felüdít. Egy kancsó vízben elkeverünk egy evőkanál nádcukrot, letépdesett bazsalikomleveleket szórunk bele, és biolime-szeleteket vagy hámozott citromot adunk hozzá. Egy időre hűtőbe tesszük, vagy dobunk bele néhány jégkockát.

Termékek

megosztás

A helyes hulladékszelektálás

Az otthonodban keletkező hulladékot érdemes helyesen szelektálni.

Tovább

Tölthető elemek

Miért lenne jó az, ha a lemerült elemeket kidobjuk, és újat veszünk helyettük?

Tovább

Termessz otthon élelmiszert!

Ha először fogsz ilyesmibe, kezdd a zöld fűszerekkel – hálásak, és nem túl igényesek. Nem kell azonban megijedni az epertől, a paradicsomtól és a csilitől sem.

Nézd meg egyszerű, de részletes termesztési útmutatónkat!