megosztás

Friss élelmiszer

3-2-1-banany-original

BANÁN

A banán 13–15 °C-on őrzi meg a legtovább a frissességét és a zamatát. Hűtőbe soha ne tegyük, mert azonnal barnulni kezd a héja. A túlérett banánt azonban héj nélkül lefagyaszthatjuk, és később koktélt készíthetünk belőle.

3-2-2-vajcia-original

TOJÁS

A tojás hűtőszekrényben, 5–8 °C-on tárolva marad a legtovább friss. A hűtő erre a célra szolgáló tartójába rakjuk, szélesebb végével lefelé, mert ott keményebb a héja. Tárolás előtt ne mossuk meg, ne törölgessük a tojást, mert így tönkremegy a védőbevonata. A tojást ne az eredeti kartondobozában helyezzük a hűtőbe, mert az rengeteg mikroorganizmus forrása lehet. A hulladék szelektálásakor pedig tudnunk kell, hogy a tojás kartondoboza a vegyes hulladékba való.

3-2-3-mrkev-original

SÁRGARÉPA

A sárgarépa és általában a gyökérzöldségek száraz, hűvös környezetet igényelnek. Rövid távú tároláshoz vágjuk le a zöldjét, a gyökeret pedig jól szellőző műanyag dobozban tegyük a hűtőszekrénybe. A sárgarépát nem jó nagy mennyiségű etilént kibocsátó gyümölcs mellett tartani, mert megkeseredik.

3-2-4-cesnak-original

FOKHAGYMA

Ha a megvásárolt fokhagymát nem fogyasztjuk el azonnal, akkor jól szellőző csomagolásban vagy kötegbe fogva akasszuk levegős, száraz, hűvös helyre. Akár a fagyasztóban is tárolhatjuk, sós fokhagymakrém formájában. Ezt azonban légmentesen le kell zárni, nehogy átvegye a szagát a többi élelmiszer.

3-2-5-paradajky-original

PARADICSOM

A paradicsomot 14 °C-os hőmérsékleten, de akár szobahőmérsékleten is tárolhatjuk. Hűtőszekrényben gyorsan elveszíti az aromáját és az ízét. Az sem tesz neki jót, ha etilént termelő gyümölcs vagy zöldség (pl. alma vagy őszibarack) mellett tartjuk.

3-2-6-salat-original

FEJES SALÁTA

Ha a fejes salátát nem fogyasztjuk el még a vásárlás napján, akkor csomagoljuk ki, és vágjuk le a torzsája végét. A hosszabb tárolás nem tesz jót neki, de ha mégis el kell tenni egy-két napra, akkor szedjük leveleire, és jól szellőző műanyag dobozban helyezzük a hűtőbe. Doboz helyett perforált műanyag tasak is megfelel.

3-2-7-bylinky-original

ZÖLD FŰSZEREK

A friss zöld fűszert ne állítsuk vízbe. Érdemesebb perforált műanyag tasakban tárolni a hűtőszekrény zöldségfiókjában. Jó ötlet a letépdesett leveleket kis dobozban a fagyasztóba helyezni, de jégkockába belefagyasztani sem rossz megoldás. A legjobb azonban az, ha a zöld fűszereket magunk termesztjük, és frissen használjuk fel.

Ezeket is kedvelheted:

Első lépések

A zöld fűszer és zöldség termesztése az erkélyen vagy a teraszon nem ördöngösség. Néhány egyszerű kellék beszerzése után bele is vághatsz.
Tovább

3-2-8-citrusy-original

CITRUSFÉLÉK

A citrusféléket ne tegyük hűtőbe, mert a hideg kárt tehet bennük. A levegőn azonban gyorsan megöregszenek, ezért nem érdemes belőlük nagy készletet felhalmozni. Ha tudjuk, hogy nem fog elfogyni, kipréselhetjük és jégkockaformában lefagyaszthatjuk a levét. A kettévágott gyümölcsöt tányéron, vágási felületével lefelé fordítva hűtőbe tehetjük – de minél előbb fogyasszuk el.

3-2-9-syry-original

SAJTOK

A kemény sajtot bura alatt vagy zsírpapírban helyezzük a hűtőbe (műanyag fóliába csomagolva könnyen penészedik). A mozzarella típusú puha fajták az eredeti levükben tarthatók el a legtovább. Az aromás sajtokat a legjobb zárható dobozban tárolni.

3-2-10-maso-original

HÚS

A nyers húst higiéniai okokból becsomagolva kell tárolni, különben a leve beszennyezhet más élelmiszereket. A legjobb, ha dobozba helyezve a hűtőszekrény leghidegebb, 0 °C körüli hőmérsékletű részébe tesszük. Felhasználás előtt a húst meg kell mosni.

3-2-11-zampiony-original

CSIPERKEGOMBA

A csiperkegombát 0–6 °C-on, hűtőben tároljuk, jól szellőző dobozban vagy fóliában, legfeljebb két rétegben. Fontos, hogy ne párásodjon be, ezért ne mossuk meg, mielőtt a hűtőszekrénybe tennénk. A gombán lecsapódó pára hatására ugyanis toxikus anyagok képződhetnek. A tartósításához jobb megoldás a szárítás, mint a hőkezelés.

Termékek

megosztás

A megfelelő konyhai készülékek és edények kiválasztása

A megfelelő eszközökkel takarékosabbá teheted a konyhád.

Tovább

Citrusfélék

Tovább

A STÉHLI CSALÁD TÖBBÉ NEM SZÓRJA A PÉNZT

Tekintve, hogy otthon dolgoznak, a kiadásaik magasabbak és úgy döntöttek, hogy ezen változtatni kell.

A teljes történet