Hosszabb frissesség
megfelelő tárolással

Bár az élelmiszer alapvető életelemünk, 25%-a mégis a szemétben végzi a háztartásokban.

Átgondolt bevásárlás

Gondolkodás nélkül nem érdemes vásárolni. Igyekezz betartani néhány alapszabályt.

A vásárlás nem a boltban kezdődik. Nézz körül a hűtőben és a kamrában, hogy ne vásárolj feleslegesen olyasmit, ami van otthon. Előre gondolt át, mit szeretnél főzni. Jobb hetente többször kevesebbet vásárolni, mint kéthetente nagy bevásárlást csapni. Az utóbbi esetben ugyanis gyakran előfordul, hogy a megvásárolt nagy mennyiségű élelmiszert nem sikerül időben elfogyasztani.

Kipakolni is tudni kell

A hűtött és a fagyasztott termékek minél előbb kerüljenek a megfelelő helyre, hogy sokáig elálljanak.

Otthon pakold ki az egész bevásárlást az asztalra vagy a pultra. Először helyezd a fagyasztóba a mirelit termékeket, nehogy túlságosan felmelegedjenek. A hamarosan lejáró élelmiszereket olyan helyre tedd a hűtőben, hogy szem előtt legyenek és ne feledkezz meg róluk. Ne pakold túl a hűtőszekrényt, mert a hideg levegő nem tud megfelelően keringeni.

Segít a cédulázás

Egy jó áttekinthető hűtőszekrényben könnyebben megtalálod, amit keresel.

Praktikus, ha átlátszó csomagolóanyagokat, tárolókat használsz. A megmaradt ételt átlátszó üvegben vagy műanyag dobozban tedd el, mindenki számára jól láthatóan. Így a hűtőbe pillantva azonnal világos lesz, hogy mit kell hamar elfogyasztani. Használhatsz cédulákat is, jól olvasható felirattal. Ügyelj arra, hogy nyers hús és hal ne érintkezzen egyéb élelmiszerrel, különösen tejtermékekkel, mert ez ún. bakteriális keresztszennyeződést okozhat. A hús számára ezért keress átlátszó csomagolást.

Az élelmiszerek tárolása

Tanuljuk meg helyesen tárolni az élelmiszereket, hogy minél tovább frissek maradjanak, és ne romoljanak meg.

A déligyümölcsöt, paradicsomot, uborkát általában szobahőmérsékleten tároljuk, a hazai gyümölcsöt és zöldséget pedig a hűtőszekrény alsó fiókjában. Előre megmosni nem szabad őket, mert romlásnak indulhatnak. A legtöbb gyümölcs és zöldség etiléngázt bocsát ki, amely az érést segíti. Ez azonban gondot okozhat akkor, ha többféle gyümölcsöt és zöldséget tárolunk egy helyen. Ezért tartsuk őket műanyag, üveg- vagy papírdobozban, illetve -tasakban.

Száraz élelmiszer

Tovább

Friss élelmiszer

Tovább

A maradékok felhasználása

Nem kár kidobni az ételt? Inkább hasznosítsunk mindent, ami megmarad.

Tovább