megosztás

Hűtőszekrény

Egy jó étel megfőzéséhez és frissen tartásához az esetek többségében villanyáramra van szükségünk. Megfelelő konyhai eszközökkel azonban az elfogyasztott energia akár 50%-a is megtakarítható.

  • A konyhában a hűtőszekrény és a fagyasztó igényli a legtöbb energiát, hiszen ezeket sosem kapcsoljuk ki. Ha új készüléket vásárolsz, A++ vagy A+++ energiaosztályban gondolkodj.
  • A jó minőségű hűtőszekrényekben ún. klímazónák vannak kialakítva. Ezekkel érdemes megismerkedni, hogy megfelelően tárold az élelmiszereket. A tojást és a vajat a magasabb hőmérsékletű helyekre tedd. A hidegebb részekre kerülhet a zöldség, a hal és a hús.
  • A kutatások szerint a fagyasztó falára rakódott mindössze 3 mm-es jégréteg akár 75%-kal növelheti a készülék energiafogyasztását. A javasolt hőmérséklet a hűtőben 5 °C, a fagyasztóban -18 °C. Ha ennél hidegebbet állítasz be, az fokonként 5%-kal növeli a fogyasztást.
  • Soha ne tegyél a hűtőszekrénybe meleg ételt, előbb hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. A meleg miatt megnövekszik a hűtő fogyasztása, és bejegesedhet a fala, ami ugyancsak fogyasztásnövekedést okoz.
  • A bevásárlást teljes egészében pakold ki a konyhapultra. Így nem kell hosszan nyitva tartani a hűtőt a berakodáshoz, és nem pazarolod az energiát.

Termékek

megosztás

5 ok arra, hogy otthon főzz

Tovább

Tölthető elemek

Miért lenne jó az, ha a lemerült elemeket kidobjuk, és újat veszünk helyettük?

Tovább

A radiátornak levegő kell

Fűtőtest elé soha ne húzz függönyt vagy bútort. Ez felesleges hőveszteséget okoz.

Hogyan segít a lakástextil a takarékoskodásban?