megosztás

Hűtőszekrény

Egy jó étel megfőzéséhez és frissen tartásához az esetek többségében villanyáramra van szükségünk. Megfelelő konyhai eszközökkel azonban az elfogyasztott energia akár 50%-a is megtakarítható.

  • A konyhában a hűtőszekrény és a fagyasztó igényli a legtöbb energiát, hiszen ezeket sosem kapcsoljuk ki. Ha új készüléket vásárolsz, A++ vagy A+++ energiaosztályban gondolkodj.
  • A jó minőségű hűtőszekrényekben ún. klímazónák vannak kialakítva. Ezekkel érdemes megismerkedni, hogy megfelelően tárold az élelmiszereket. A tojást és a vajat a magasabb hőmérsékletű helyekre tedd. A hidegebb részekre kerülhet a zöldség, a hal és a hús.
  • A kutatások szerint a fagyasztó falára rakódott mindössze 3 mm-es jégréteg akár 75%-kal növelheti a készülék energiafogyasztását. A javasolt hőmérséklet a hűtőben 5 °C, a fagyasztóban -18 °C. Ha ennél hidegebbet állítasz be, az fokonként 5%-kal növeli a fogyasztást.
  • Soha ne tegyél a hűtőszekrénybe meleg ételt, előbb hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. A meleg miatt megnövekszik a hűtő fogyasztása, és bejegesedhet a fala, ami ugyancsak fogyasztásnövekedést okoz.
  • A bevásárlást teljes egészében pakold ki a konyhapultra. Így nem kell hosszan nyitva tartani a hűtőt a berakodáshoz, és nem pazarolod az energiát.

Termékek

megosztás

Komposztálás

A háztartásokban sok olyan hulladék keletkezik, amelynek a szemetesen kívül is lenne helye. A komposztálás rengeteg előnnyel jár, és otthon is meg tudod csinálni.

Tovább

LED fényforrások

Egyszerűen kiszámítható, hogy megéri LED izzókat használni az otthonukban.

Tovább

Lásd jobb fényben a világot!

A LED-fényforrások 85%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, és 20-szor olyan hosszú az élettartamuk, mint a hagyományos izzóké.

Mit tudnak még a LED izzók?